Hobby’s …

Van jongs af aan, toen ik thuis woonde in Amsterdam Noord, heb ik altijd tegen allerlei plastiken opbergboxen aangekeken. Deze stonden boven op de kast in de slaapkamer van mijn ouders. Het zijn opbergboxen met dia’s van mijn vader. Ik weet nog wel dat ik die opbergboxen best knullig vond en dat het hoop inspanning kostte om de dia’s te bekijken.

Toen ik tijdens de dagen tussen het overlijden en de uitvaart van mijn moeder bij mijn vader logeerde, kwam ik er erachter dat hij in de loop der jaren alle dia’s heeft gedigitaliseerd. Mijn vader gaf mij namelijk toegang tot een harddisc met alle foto’s en dia’s. Deze heeft hij de afgelopen 39 jaar verzameld. Ik stel dit vast omdat er foto’s van mijn geboorte bij zitten. Uit al deze digitale foto’s of afbeeldingen heb ik allemaal foto’s of afbeeldingen van mijn moeder uitgezicht om een collage te maken. Deze collage heb ik destijds tijdens de uitvaart laten zien. De collage is in elkaar gezet door een goede vriend en een collega.

De afgelopen week helpt mijn vader mij herinneren aan het feit dat ik voor hem nog een harde schijf zou maken met alle foto’s en afbeeldingen. Deze foto’s en afbeeldingen staan op zijn computer thuis. Hij kan deze foto’s en afbeeldingen dan op zijn laptop, waar hij nu niet genoeg opslagruimte op heeft, bekijken. Vandaag heb ik dit gedaan. Ik heb twee backups gemaakt en ben daarna aan het kopiëren van alle foto’s en afbeeldingen geslagen.

Tijdens het kopiëren en het maken van de backups kom ik erachter dat mijn vader in al die jaren meer dan 18.000 foto’s en afbeeldingen heeft verzameld. Het hele leven van mijn vader en moeder flitst voorbij. Ik zie allerlei vrienden, vriendinnen, kennissen en collega’s van mijn vader en moeder. Geboorten, verjaardagen, trouwerijen, vakanties en nog veel meer is te zien. Bijna 40 jaar leven is digitaal vastgelegd. Mijn leven en dat van mijn broer flitst ook voorbij. Met een brok in mijn keel heb ik alles bekeken. Soms wordt ik er emotioneel van. Het is erg mooi en bijzonder.

Ik realiseer me dat ik veel respect heb voor de hobby’s van mijn vader. Fotograferen en computers. Zonder deze hobby’s van mijn vader zou het leven van mijn ouders, mezelf en dat van mijn broer waarschijnlijk nooit digitaal vereeuwigd zijn.

Een reactie op “Hobby’s …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s