Keuze …

Ik ga vanmorgen mijn broer ophalen om samen met hem naar mijn opa te gaan in Utrecht. Even voor kerst hebben wij te horen gekregen dat hij nog enkele dagen had. Hij leeft nog en hij heeft er nog zin in volgens mijn oom.

Bij mijn opa aangekomen zit deze kwiek en rechtop in zijn bed. Hij zit er vitaal bij voor een man, die terminaal ziek is, en onder de omstandigheden verkeerd dat hij niet meer geholpen wordt. Mijn oom is ook aanwezig. We drinken fijn samen koffie en kletsen een beetje over niks eigenlijk. Mijn oom concludeert dat mijn opa moppert en dat betekent dat het goed gaat. We besluiten om na een uurtje weg te gaan. Ik praat nog even met mijn oom na en leg uit dat het niet meer zal duren met mijn vader. We hebben een gesprek met de dokter vertel ik hem en beloof hem te bellen als ik duidelijkheid heb.

Onderweg naar Amsterdam belt de dokter van mijn vader ons in de auto. We spreken met hem af op de palliatieve afdeling. Voordat we naar de dokter gaan eten we nog snel een broodje in Amstelveen. Rond twee uur hebben we de afspraak.

In het verzorgingstehuis aangekomen melden we ons bij de verpleging van mijn vader. De dokter wordt gebeld en komt na een klein kwartiertje aan. We gaan naar een aparte kamer. Hij vraagt of wij bezwaar hebben of de studente geneeskunde, die stage loopt, bij het gesprek aanwezig is. Wat ons betreft is dit geen probleem.

De dokter is ochtend al bij mijn vader geweest. Hij concludeert dat het er niet goed uitziet. Feitelijk is de stervensfase al begonnen. We krijgen een bevestiging van ons gevoel. De dokter legt ons voor dat er de wens van mijn vader, waar mijn broer en ik van op de hoogte zijn, om in het geval van uitzichtloos leiden euthanasie aan te vragen met hem besproken is. Destijds ben ik zelf bij dit gesprek aanwezig geweest en samen met mijn vader hebben we de documentatie hier voor in orde gemaakt. De dokter stelt voor om mijn vader de keuze voor te leggen van euthanasie of palliatieve sedatie. We hebben ons  destijds door twee dokteren uitgebreid laten informeren over beide mogelijkheden. Euthanasie is het op hun eigen verzoek bespoedigen van de dood oftewel een actieve vorm van levensbeeindiging met een slaapmiddel gecombineerd met een spierverslapper en palliatieve sedatie is het toedienen van slaapmedicatie tijdens de stervensfase.

We gaan richting de kamer van mijn vader. Het is een bijzonder binnenkomen. We gaan zitten en de dokter start het gesprek met mijn vader. De dokter vraagt of mijn vader alles kan horen en goed begrijpt. Hij legt hem uit dat het niet goed gaat en mijn vader bevestigt dit. Voorzichtig begint de dokter met het voorleggen van de keuze. Het blijft even stil. Mijn broer en ik zeggen tegen mijn vader dat elke keuze de juiste is en dat wij achter hem staan. Hij moet voor zichzelf kiezen vinden wij. Na een tijdje geeft hij aan dat het ‘goed zo is’. Het blijft onduidelijk welke vorm hij kiest. De dokter raad mijn vader aan om de weg van de palliatieve sedatie te bewandelen. Mijn vader is het daar mee eens. Maar geeft aan dat hij mij aan het einde van de middag nog even zal bellen als wij met onze vader hebben gesproken.

De dokter verlaat de kamer en niet veel later komt de geestesbegeleider binnen. Hij is inmiddels op de hoogte dat het er niet goed uit ziet. Hij vraagt mijn vader wat hij wil. Het is tijd om los te laten en te gaan vertelt hij mijn vader. Wij vallen bij en geven wederom aan dat we achter zijn beslissing staan. Het is een bijzonder gesprek. Een paar maal wordt duidelijk dat mijn vader er wel klaar mee is.

Wanneer de geestesbegeleider de kamer verlaat pakken mijn broer mijn vaders handen vast en proberen hem gerust te stellen dat het goed is. Mijn vader brabbelt ‘hou je taai, het komt goed …’ Het is een emotioneel moment dat ik mijn hele leven nooit meer zal vergeten. Na een tijd besluiten mijn broer en ik om mijn vader even met rust te laten en kopje koffie te gaan drinken. We concluderen dat we duidelijkheid hebben en achter de beslissing staan. We vragen elkaar of het gaat …

Aan het einde van de middag heb ik contact met de dokter. We spreken af de weg van de palliatieve sedatie in te slaan en morgen in de ochtend daar mee te beginnen. Na dit gesprek overleg ik met mijn broer en gaan nogmaals met mijn vader praten wie hij nog wil zien. Ik bel iedereen, die mijn vader nog wil zien, op en vraag deze avond nog langs te komen. We besluiten wanneer mijn schoonzus binnenkomt om elkaar af te wisselen vanavond zodat zij naar hun kinderen kunnen wanneer ik terug kom. Ik ga snel een hapje eten bij mijn beste vriendin.

Iedereen is aanwezig wanneer ik terugkom. Ik leg iedereen voor dat zij morgenochtend ook aanwezig kunnen zijn bij het begin van de palliatieve sedatie. Iedereen zal er zijn morgen.

Langzamerhand gaat iedereen weg. Ik vraag slaapmedicatie voor mijn vader. Ik maak nog een keer zijn kamer voor de laatste keer in orde en doe de gordijnen dicht zodat hij rustig kan slapen. Het is inmiddels half elf.

De tranen glijden over mijn wangen in de auto. Onderweg bel ik met mijn vrienden om het nieuws te vertellen. Een is zelfs terug gekomen uit Belgie om vanavond met mij te kletsen en er voor me te zijn. Ik pik hem op voor het centraal station. We stoppen in de Spuistraat om wat te drinken. Ik ben blij dat hij er is. Na even gekletst te hebben stelt hij voor om naar huis te gaan en mij morgen op te halen om mij naar het verzorgingstehuis te brengen. Ik geef hem mijn auto mee.

Thuis besef ik me dat dit de eerste dag is in mijn verdere leven. Binnen niet al te lange tijd zijn mijn broer en ik wees. Wat heeft mijn vader een dappere keuze gemaakt …

2 reacties op ‘Keuze …

 1. Lieve Dennis,

  De baksteen is nu bij mij ook binnen gevallen na alle verhalen gelezen te hebben! ik heb maar even een wijntje genomen! wat heb ik een diep respect voor jullie alle drie!
  en wat ben ik blij met jouw verhalen het geeft een kleine troost.
  Hopende dat Hans nu rust heeft gevonden, want wat heeft hij afgezien in een jaar tijd! dit gun je niemand!
  Heel veel sterkte toegewenst!!
  Ryan X

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s